Blog

Een overkapping in de tuin maken

Wil jij tijdens de heerlijke warme zomeravonden nog langer kunnen genieten van het buiten zijn of heb je af en toe de behoefte om even beschutting te zoeken tegen de zon? Dan biedt een overkapping uitkomst. Zo zijn er overkapping die je relatief eenvoudig zelf kunt plaatsen, zoals bijvoorbeeld een pergola, maar zijn er ook enorme overkappingen, die door een echte timmerman moet worden geplaatst. Omdat het (laten) plaatsen van een overkapping een flinke klus kan zijn, is het belangrijk dat je dit stap voor stap doet. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips voor je.

Bepaal de plek van de overkapping

De overkapping wordt door veel mensen gezien als een verlengstuk van de woonkamer. De perfecte plek waar gedurende de zomeravonden net even een uurtje langer kunt blijven zitten. Afhankelijk van de indeling van je tuin, is het goed kritisch te kijken naar de plek waar de overkapping wordt geplaatst. Je hebt er natuurlijk nog niets aan wanneer je kiest voor een overkapping achterin je tuin, waar het grootste deel van de dag de zon volledig onder schijnt. Belangrijk is dus om in kaart te brengen waar en wanneer jij de zon in je tuin hebt, zodat je op basis daarvan de locatie van je overkapping kunt bepalen.

De grootte van je overkapping

Voordat je tuin timmerwerk Haarlem inschakelt voor het laten maken van een overkapping, is het goed eerst serieus na te denken over de afmeting ervan. Het is natuurlijk alles behalve praktisch dat je strak een overkapping hebt, die het grootste deel van je tuin in beslag neemt. Helemaal wanneer je ook nog wilt kunnen genieten van de zon, is het aan te raden hier goed over na te denken. Uiteraard is het wel belangrijk dat je er normaal onder kunt zitten. Om een idee te krijgen hoeveel ruimte je ongeveer overhoudt, is het verstandig om het formaat overkapping dat je door overkapping Haarlem zou willen laten plaatsen, eerst met bijvoorbeeld kranten of tape uit te ´leggen´. Dit geeft je een goed beeld van hoeveel ruimte je uiteindelijk nog over houdt.

Ook leuk om te lezen:  Een minimalistische inrichting voor een kleine keuken

Met of zonder wanden

De meeste overkappingen die worden geplaatst, worden geplaatst met één zij- en één achterwand. Dit zorgt ervoor dat de wind er niet volledig onderdoor kan, waardoor de warmte beter blijft hangen. Ook kun je ervoor kiezen om schuifwanden te laten plaatsen. Dit kan van glas, maar ook hout behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van je budget en ook de grootte van je overkapping, is dit ook iets wat je in een later stadium nog kunt bepalen uiteraard.

Dit vind je misschien ook leuk...