Een duurzame woning is steeds populairder aan het worden in Nederland. Met alle discussies in de politiek over stikstof, CO2 uitstoot en vooral ook de stijgende energie en gasprijzen, is je woning duurzamer maken actueler dan ooit tevoren. Van eenvoudige maatregelen als tochtstrips en radiatorfolie, tot complete verbouwingen om een nul-op-de-meter huis te realiseren. Afhankelijk van je woonsituatie en je portemonnee, kan je kleine of grote projecten oppakken om je huis duurzamer te maken. Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je onder elkaar gezet, van klein tot (heel) groot.
Quick wins voor ieder huis
Of je nu in een huurhuis, appartement of vrijstaande woning woont, de quick wins zijn voor iedereen van toepassing en nuttig. Met een kleine investering, kun je al snel een paar tientjes per jaar besparen op gas en energie, waardoor je investering snel is terugverdiend. Denk bijvoorbeeld aan:
- Radiatorfolie – speciale folie die je achter de radiatoren plakt, waardoor de warmte niet via de muur naar buiten ontsnapt maar in de woning blijft.
- Tochtstrip – zowel bij ramen als bij deuren kan er veel warmte ontsnappen. Door tochtstrips te plaatsen maak je de kleine kieren dicht en blijft de warmte in de ruimte.
- LED verlichting – gloeilampen zijn al enige tijd niet meer te koop, maar de halogeen vervanging is niet de oplossing. Ga voor echte LED lampen. Deze gaan veel langer mee en verbruiken minder stroom.
Woning duurzamer maken 2.0
Wil je een stap verder gaan met je woning duurzamer maken, dan kun je al snel denken aan grotere projecten. Deze zijn ook kostbaarder, waardoor de terugverdientijd wat langer is (vaak 4-8 jaar), maar daarna heb je er extra profijt van.
- Zonnepanelen – met de huidige energieprijs is de terugverdientijd van zonnepanelen al snel minder dan 5 jaar. Daarnaast heb je er direct profijt van. Met de huidige salderingsregeling loont het daarom (bijna) altijd om de investering te doen.
- (Hybride) warmtepomp – een volledige warmtepomp is een flinke investering en heeft veel ruimte nodig, maar ook een hybride warmtepomp gaat je honderden m3 gas schelen per jaar.
Nul-op-de-meter
Voor een nul-op-de-meter woning moet je volledig van het gas af en je energie zelf opwekken. Heb je een woning die gebouwd is met gasaansluitingen, dan zal het je een flinke duit kosten om volledig van het gas te gaan. Je energie zelf opwekken is door middel van zonnepanelen goed mogelijk, van het gas af gaan is een stuk ingrijpender. Wil je dit toch, kijk dan eens bij het Warmtefonds voor een lening. Voor projecten die nul-op-de-meter nastreven is én subsidie én een hoger leenbedrag mogelijk namelijk.